Bunul calator nu lasa urme. Bunul orator nu are ce discuta. Calculatorul bun nu se slujeste de instrument de calcul. Paznicul bun nu se foloseste de incuietori si totusi nu se poate deschide ceea ce el a inchis. Cel ce stie sa lege nu se foloseste de funii, dar nu se poate desface ceea ce el a legat. In felul acesta inteleptul e ajutor si sprijin pentru toti oamenii care merita sa fie indrumati. El este ajutor si sprijin pentru toate lucrurile, care au nevoie, fara a dispretui pe vreunul. Se poate spune ca mintea lui e de doua ori luminata. Omul superior e un bun indrumator pentru cel ce inca nu este. Omul obisnuit este unealta modelabila a inteleptului. Cel ce nu-si cinsteste pe indrumatorul sau si cel ce nu iubeste unealta de care se foloseste, cu toate ca se poate numi el insusi "intelept", este de fapt adancit in eroare. Acest adevar este tot atat de insemnat pe cat este de subtil.
Cugetari: Citatul numarul 393 din categoria cugetari, citate sau aforisme despre intelepciune
Inainte de cer si pamant exista o esenta Absoluta, o fiinta fara forma. Este un calm profund, imaterial ce emana din ea. Ea singura exista si ramane fara schimbari. Patrunde pretutindeni si este libera de orice marginire. Din puterea sa isi trag obarsia Cerul si Pamantul. Nu-i stiu numele; i se spune Suprema Carare: Tao. Nevoit sa-i atribui insusiri, l-as numi mare. Mare fiind, l-as numi de neinchipuit. De neinchipuit fiind, l-as numi inaccesibil. Inaccesibil fiind, l-as numi omniprezent. Astfel Tao e mare, Cerul e mare, Pamantul e mare, regele, de asemenea, e mare. In lume sunt patru mari autoritati, dintre care cea a regelui e una. Regele trebuie sa se supuna Pamantului. Pamantul se supune Cerului. Cerul se supune Cararii
Cugetari: Citatul numarul 394 din categoria cugetari, citate sau aforisme despre intelepciune
Omul a primit un spirit etern. Pastrandu-si unitatea suprema a fiintei va fi nemuritor, va scapa de nimicire si va fi plin de candoare si puritate asemenea copilului. Liberandu-si spiritul de o desarta cercetare intelectuala il va putea pastra sanatos. Iubind oamenii si urmarind permanent binele, va putea exercita Non-Actiunea. Portile Cerului se deschid si se inchid atunci cand trebuie, la fel si inteleptul infaptuieste totul in armonie, potrivit imprejurarilor si ramane la momentul necesar in repaus. Scaldat in lumina si putere, el va putea parea nestiutor pentru cel incapabil sa intuiasca adevarata sa natura. El creeaza premizele intelepciunii in toate fiintele si le hraneste pe cele pregatite. Le creeaza si nu se poarta cu ele ca un stapan. Face bine detasat fara speranta rasplatei. Domneste asupra oamenilor cu dragoste fara sa-i stapaneasca. Aceasta este adevarata virtute a inteleptului.
Cugetari: Citatul numarul 395 din categoria cugetari, citate sau aforisme despre intelepciune
Fiti cu totul fara de dorinte si mentineti-va intr-o pace beatifica profunda. Toate fiintele lumii se nasc laolalta si apoi se reintalnesc in Suprem. Dupa o viguroasa inflorire, orice lucru sau fiinta revine in cele din urma repede la obarsia sa. Aceasta intoarcere la obarsie este repaosul Suprem. Repaosul absolut este intoarcerea la viata eterna. Cel ce cunoaste vesnicul isi inalta in nesfarsit sufletul. Prin inaintarea in bine devine eminent, numai astfel poate sa devina mare intru toate si fiindca devine asemanator cerului, atinge Tao si, participand la Tao, exista in vesnicie. Poate pieri acum personalitatea, caci a ajuns nemuritor. Nu este nicio primejdie.
Cugetari: Citatul numarul 396 din categoria cugetari, citate sau aforisme despre intelepciune